A Veszprém Megyei Mérnök Kamara szervezésében 2016. június 16-és 17.-én részt vettem a Debrecenben megrendezett, Polónyi István professzor munkásságát bemutató kiállításon, és Építéstudomány-Építőművészet című nemzetközi konferencián.


Teherhordó vonalak-teherhordó felületek címmel Németország után Debrecenben is bemutatták a világhírű  - klnben élő - magyar statikus, Polónyi István munkásságát. A nagy sikerű németországi kiállítássorozat uán a tárlat teljes anyagát a Budapesti  Műszaki Egyetemnek ajándékozta. A gyűjtemény kiállítását végül Debrecenben rendezték meg. A tárlat jól kitalál, gyönyörűen installált, tartalmában és vizuális megoldásában is nagyszerű anyag.

A MODEM előtti téren megismételték Freyssinet francia mérnök 75 évvel végzett gerendatörési kísérletét, 80 cm-es betonelemeket feszítettek össze négyméteres gerendává és törésik próbaterhelték.

A június 17.-i program a nagyerdei Stadion megtekintésével kezdődőtt.A több mint kétórás bejárás során részletes tájékoztatást kaptunk a stadion tervezéséről,építéséről, szerkezeteiről.

A program a Déri Múzeumben folytatódott az építési konferenciával.

A konferencia kiemelkedő előadása volt számomra Ritter Ádám (Market Építő Zrt. Budapest)  a Dagály Úszóaréna "Magyar építkezés a világ élvonalában" címmel. A 2017-es úszó-világbajnokság úszóarénájának tervezésére és kivitelezésére mindössze két év áll rendelkezésre. A verseny és tömegsporthasználat mellett alkalmas hatezer  néző befogadására alkalmas vizísport-rendezvény, valamint ideiglenes bővítéssel lehetőséget ad a világbajnokság  megrendezésére, 15 ezres befogadóképesség biztosításával.

(Az úszóaréna szerkezetéről részletes leírást a "mérnök újság"XXIII. évf.5. számában olvashatunk)