A társasházaknál már háromévente kötelező a tisztítás. Az igazi meglepetés sokakat majd 2017-ben fog érni, akkor telik le ugyanis a hároméves ciklus. A légtechnikai szakembereknek tehát időben kell tájékoztatni a társasházakat a kötelezettségről és a szükséges beavatkozásról.


 

A közös képviselők sincsenek még tisztában a jogszabállyal, és azzal sem, hogy mennyire fontos lenne a társasházuk légkezelőjének megfelelő karbantartása. 2017-ben már ellenőrizhető is lesz a légcsatornák állapota, így a jogszabályt figyelmen kívül hagyó társasházak büntetésre is számíthatnak.

Ha bármely társasházban tűzeset fordul elő és az a légkezelő rendszerek tisztítatlanságából keletkezik, akkor a felelősöket könnyen megtalálhatják, és a jogszabály alapján akár büntetőjogi szankcióban is részesülhetnek.

Előfordulhat, hogy 2017-ben nem lesz elegendő vállalkozás. Amely a tisztításokat szakszerűen el tudja végezni. Ha figyelembe vesszük, hogy Magyarországon közel 1 millió ember él panelházban, akkor borítékolható, hogy a nem előre gondolkodó társasházak hosszú várólistára kerülhetnek.